Właściwości płatków róż

Wielu z nas uwielbia róże za ich zapach, kolor oraz odmienność gatunku. Warto też wiedzieć, iż niektóre gatunki są możliwe do spożywania przez nas, a dodatkowo sprzyjają one naszemu organizmowi. Róże kryją w sobie nieco ciekawych właściwości, o których powinniśmy wiedzieć, a dzięki temu spróbować jadalnych płatków róży.

Ciekawe właściwości róży jadalnej

płatki róży jadalneBardzo często chwalimy róże za ich piękne kolory i odmiany, a także za to, że wydzielają subtelny i kuszący zapach. Niestety, niewielu z nas wie, iż są płatki róży jadalne, które wykorzystywane są w lecznictwie i nie tylko. Niektóre gatunki tych krzewów dostarczają nam cennych płatków. Róże najbardziej zasłużone dla medycyny to Róża Pomarszczona, Róża Hansa i Róża Damasceńska. Pamiętajmy, aby zbierać dojrzałe kwiaty o ciemniejszym zabarwieniu, gdyż w nich kryje się najwięcej właściwości odżywczych. Dzięki temu domowe leki z płatków róż leczą pleśniawki, afty oraz pasożyty u dzieci. Stworzymy z nich także nalewki, które skutecznie poradzą sobie z liszajem, grzybicą czy dermatozą. Na zapalenie górnych dróg oddechowych, chrypkę oraz suchość w gardle i towarzyszące mu drapanie idealną opcją będą suszone i zmielone płatki kwiatu. Na przeziębienie płatki róż wystarczy zmieszać z płatkami lipy, gdyż będą idealnym środkiem napotnym, który pomoże skutecznie przy przeziębieniu i grypie. A dla osób, które chcą wzmocnić swoją odporność warto spożywać miód z różanymi płatkami.

Jak możemy zauważyć róża to nie tylko kwiat, który pięknie wygląda i pachnie. Niektóre gatunki nadają się do spożywania, a dodatkowo mają wiele ciekawych właściwości leczniczych, które warto wykorzystywać w domowym zaciszu. Dzięki temu możemy wzmacniać swoją odporność i wspomagać leczenie niektórych wybranych schorzeń.