Właściwości chlorelli w proszku

 

Chlorella to alga pochodząca z krajów Azjatyckich. Pomimo tego, iż w tamtych rejonach świata jest bardziej znana i powszechnie stosowana, my również sięgamy po nią chętnie. Stopniowo zaczynamy doceniać jej dobroczynne dla naszego zdrowia i sprawnego funkcjonowania organizmu zalety. Taką algę, zwaną chlorellą kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością, aptece oraz w sklepach internetowych. 

Stosowanie chlorelli w proszku

chlorella w proszkuSproszkowana alga, zwana chlorellą wyróżnia się mocno intensywnym zielonym kolorem. Dzięki temu, możemy stosować ją w kuchni jako naturalny barwnik. Z powodzeniem możemy dodawać ją do zielonych, zdrowych koktajli, owsianek, jogurtów, ciast i deserów. Ze względu na właściwości koloryzujące żywność oraz witaminy i minerały jakie nam dostarcza warto zaznajomić się z tym produktem nieco bliżej. Regularne stosowanie chlorelli ma wiele zalet. Pozytywnie wpływa ona na nasze samopoczucie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dostarcza nam ona wiele witamin i mikroelementów. Wśród witamin znajdziemy witaminę A, C, E oraz cenne witaminy z grupy B (w tym witaminę B12). Taka chlorella w proszku dostarczy nam również magnezu, cynku, fosforu, potasu, żelaza oraz jodu. Intensywna, zielona barwa związana jest z dużą ilością chlorofilu, który wspaniale wzmacnia nasz układ odpornościowy. Chlorofil wzmacnia i stymuluje produkcję białych krwinek, które walczą z bakteriami i atakującymi nas wirusami. Warto więc taką algę włączyć do diety szczególnie zimą i jesienią. Oprócz wsparcia odporności, alga ta doskonale stymuluje układ trawienny do prawidłowego funkcjonowania. Zapobiega pojawianiu się nieprzyjemnych zaparć i wzdęć. Co ciekawe, obniża ona poziom cukru i złego cholesterolu. Dzięki właściwościom regulującym trawienie jest to doskonały produkt dla wszystkich odchudzających się.

Chlorella to produkt zaliczany do grona superfoods. Alga ta wyróżnia się intensywnym zielonym kolorem oraz dobroczynnymi właściwościami dla organizmu. Dostarcza wielu cennych witamin i mikroelementów. Aby odczuć pozytywne efekty w postaci wzmocnienia układu odpornościowego i wsparcia układu trawiennego warto stosować ją regularnie.