Doskonały smak pasty sezamowej

Osoby, które preferują kuchnię dalekowschodnią lub śródziemnomorską, z pewnością będą zadowolone z wyjątkowego smaku pasty sezamowej. Charakteryzują się wyjątkowo intensywnym aromatem, przypomina nieco masło orzechowe. Wykazuje liczę właściwości odżywcze. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

Wszechstronność zastosowania pasty sezamowej

polecana pasta sezamowa tahiniOsoby, które chcą wzbogacić swoje menu, z powodzeniem mogą sięgnąć po produkt, jakim jest polecana pasta sezamowa tahini. Produkt ma złoty kolor i wyjątkowy aromat. Jest częstym dodatkiem do wielu potraw chińskich i indyjskich. Olej sezamowy bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także błonnik pokarmowy. Usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, a jednocześnie wspiera pracę mózgu. Dostarcza także wielu aminokwasów. Po pastę mogą sięgnąć osoby na diecie wegetariańskiej, gdyż jest cennym źródłem białka. Dostarcza organizmowi także witamin z grupy B, żelaza, manganu, cynku, wapnia i magnezu. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalcza stan zapalny w organizmie. Korzystnie wpływa na zdrowie, usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest także skutecznym sposobem walki z wolnymi rodnikami, spowalnia proces starzenia się organizmu. Pasta zawiera fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Można ją z powodzeniem używać jako dodatek do sosów, ciast, przyprawiać mięso, warzywa. Jest także zdrową alternatywą dla tradycyjnego masła.

Doskonale smakuje w połączeniu z syropem z agawy lub kukurydzianym. Warto wówczas wykorzystać ją jako składnik deserów. Wysokiej jakości produkty powinny zawierać naturalny i bezpieczny skład, gdyż tylko wówczas ich spożywanie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie. Dobra pasta dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych.