Są ludzie którzy codziennie, żmudnie eliminują wszelkie zagrożenia, które mogłyby trafić do naszych domów i gospodarstw. Niezbyt ciekawa praca analityczna w laboratoriach na terenie całego kraju jest niezwykle niezbędna dla chemicznego i fizycznego bezpieczeństwa żywności i pasz.

Analiza chemiczna żywności w trosce o bezpieczeństwo

odczynniki do analizyKażdy zakład produkcyjny ma swoje laboratorium chemiczne, część badań jest również zlecana zewnętrznym ośrodkom. Wszystko to aby zapewnić optymalną jakość produktu dostarczanego do klienta. Niezliczone odczynniki do analizy, wielkie skomplikowane maszyny, tony szkła laboratoryjnego i to wszystko obsługiwane przez jednego lub dwóch laborantów. To oni dbają, by żadna szkodliwa substancja nie wydostała się przez bramy zakładu na świat. Całymi dniami mieszane, gotowane i przelewane odczynniki i próbki do zbadania przez reakcje barwne, zmianę załamania promieni świetlnych czy zwykłe zmętnienie dają odpowiedź na zadane przez analityka pytanie. W przypadku odkrycia niedozwolonej substancji lub też nadmiaru jakiegoś związku chemicznego informacja błyskawicznie trafia do kierownika hali produkcyjnej i badana partia zostaje zatrzymana do dalszych analiz chemicznych. Po raz kolejny odczynniki chemiczne idą w ruch, tym razem w bardziej już dokładnych analizach. Jeśli podejrzenia o nieprawidłowościach potwierdzą się cała partia towaru idzie do utylizacji, niezależnie od strat dla zakładu.  

Bohaterami czuwającymi nad bezpieczeństwem ludzi są nie tylko sanitariusze, strażacy i policjanci. Z całą pewnością nie można w tych kwestiach liczyć na postaci z filmów i bajek które dbają o bezpieczeństwo i porządek miast. Prawdziwy bohater nie robi wokół siebie szumu, po cichu skrupulatnie pracuje w swoim laboratorium analitycznym.